Haber

FETÖ davasında Sakarya’da yeniden yargılama sürüyor

Sakarya’da, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi davasında Yargıtay’ın mahkûmiyet ve beraat kararlarını bozma kararının ardından 73’ü tutuklu 145 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Ferizli ilçesindeki ceza infaz kurumu salonunda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar ve avukatları katıldı.

Duruşmada sanıklar ve avukatları, savcının mütalaasına, 120 sanığa “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 17 sanığa ise “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası verilmesi yönündeki mütalaasını yanıtladı. “kararlı karar” ve 1 sanığın beraatine karar verildi. Karşı savunmaların alınmasına devam edildi.

Tutuklu sanık, eski 1’inci Motorlu Piyade Tugayı Komutan Yardımcısı Piyade Kurmay Albay BG, yazılı savunmasını tekrarladığını belirterek, “Kimseye emir veya talimat vermedim. Hiçbir tanık veya sanığın bu yönde beyanı yok” dedi. Son görüşte Uğur Coşkun’la birlikte emir ve talimatlar doğrultusunda hareket ettim.” “Talimat verdiğim yer alınmış. Geri kalan eşyalarımı almak için kışlaya geldim.” dedi.

Sanık BG, sıkıyönetim talimatında isminin yer almadığını savunarak, “Sıkıyönetim okunurken orada olmadığım ve valilik bölgesine gittikleri anlaşılıyor. Kışladan çıktıktan sonra ikametgahıma gittim. İstanbul’da. Olay gecesinden 10 gün sonra gözaltına alındım. Ben hata yapmadım, suç işleyip kaçanların nereye gittiğini görüyoruz. Beraatımı ve “Serbest bırakılmamı talep ediyorum” dedi.

Tutuklu sanık İ.Ç. Suçlamaları reddederek, “Darbe girişiminden önceden haberim yoktu ve bu girişime karışmadım. Olay sırasında 2 yıldır astsubay olarak görev yapıyordum. Darbe girişimini denetleme ve sorgulama yetkim yok” dedi. Emir verildi.Olay günü sivil ve silahsız olarak valiliğe gitmem darbe girişiminden haberimin olmadığının kanıtıdır.Darbe girişiminde yer almadım.Katılmadım. yasadışı herhangi bir şeyde.” “Emre uymadım, kimseye silah doğrultmadım. Suç olduğu sürece böyle bir niyetim ve iradem olmadığı açıktır. Ben hain değilim, terörist değilim, darbeci değilim. tahliye ve beraat.” savunmasını yaptı.

Tutuklu AB ise evinde dinlenirken birliğe çağrıldığını anlatarak, “Sakarya Kışlası’ndan Çark Kışlası’na servis otobüsüyle gittik. Burada hiç otobüsten inmedim. Çevredekiler burada terör saldırısı olduğunu söyledi. Sıkıyönetim talimatını dinlemediğim açık. Kaymakamlığa gönderildim. Burada darbe girişimine tanık oldular.” “Bunu öğrendim. Bu süreçten sonra hiçbir hukuk dışı emre uymadım. Kimseye ateş etmedim, kimseyi engellemedim. FETÖ’cü değilim, hain terör örgütüyle hiçbir bağlantım olmadı. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum.” Sanki konuşuyordu.

Tutuklu sanıklar HD ve AB ile tutuksuz sanık E.Ç. Suçlamaları kabul etmediklerini belirterek beraat ve tahliye talebinde bulundular.

Sanık avukatları da, savcının mahkûmiyet kararına ilişkin görüşüne katılmadıklarını belirterek, müvekkillerinin tahliyesini ve beraatini talep etti.

5 firari sanık ve 2 sanığın ifadelerinin alınması için çıkarılan yakalama kararı devam ederken, mahkeme heyeti savunmalarının alınmasına devam edilmesi için duruşmayı yarına erteledi.

dava süreci

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 15 Ağustos 2018’de 222 sanıklı davada verdiği kararın İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi tarafından hukuka uygun bulunmasının ardından bazı sanıklar ve davacı avukatları, dosyayı temyize götürdü. .

Yerel mahkemenin kararına ilişkin istinaf incelemesini tamamlayan Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, eski 1’inci Motorlu Piyade Tugayı Komutan Yardımcısı Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun ve eski Albay Ahmet Üzer’e “kamuoyuna teşebbüs” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onadı. Anayasal düzeni ortadan kaldırın.”

Sanıklar Fatih Gümüş, Hakan Güler ve Emrah Boyalı’ya “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etmek” suçundan verilen 12’şer yıl 6’şar ay hapis cezasını onayan Yargıtay, sanık İsmail Şenyüz’e 6 yıl hapis cezası verdi. “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan yıl 3 ay hapis cezası. Kendisi de bunu uygun buldu.

3’üncü Ceza Dairesi de aralarında Şenyüz’ün de bulunduğu 71 sanığın “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan beraatini onadı.

Yargıtay, 94 sanığın “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan beraatini, 52 sanığın ise “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan verilen mahkûmiyet kararını bozdu.

Yargıtay’ın kararının ardından Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları onanan eski askerler Uğur Coşkun ve Ahmet Üzer ile ölen 1 sanığın belgelerinin ayrılmasına karar verdi. kim öldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu