Ramazan sonrası ilk kahvaltıya dikkat! Ramazan Bayramı kahvaltısı…
Mübarek ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk hissinin ardından vücudun normal beslenme alışkanlıklarına dönmesi şok etkisi yaratabiliyor. Bu dönemde mide bulantısı, iştahsızlık, gaz sancıları ve uzun süreli açlık sonucu kabızlık gibi rahatsızlıklar, 2 öğünle beslenmeye alışmış mide-bağırsak sistemi ve yavaşlayan metabolizma gibi rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz.
BAYRAM SABAH KAHVALTISINA DİKKAT!
Uzmanlar bayram sabahı yapılacak ilk kahvaltıda patates kızartması, hamur işleri ve tatlılar yerine peynir, zeytin, yumurta, bal ve bol yeşillik tüketilmesini öneriyor.
Tüm besin gruplarının ortasında yenmemesi tavsiye edilirken, yavaş ve yeterli çiğnemek, az ve sık yemek yemek, lif alımı için sebze ve meyve tüketmek önerilir. Yağlı besinleri tüketirken yeterli ve doymamış yağları tüketmek değerlidir.
Günde en az 1,5-2 litre su içmek, tahıl, baklagiller ve hayvansal gıdalardan yeterli protein almak gerekiyor.
Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için yemeklerden en az 1-2 saat sonra 45 dakikalık tempolu yürüyüşlere başlamak olası rahatsızlıklardan bizi koruyacaktır.
Aç karnına rahatsız olabilir
Klasik Türk mutfağı dediğimiz az yağlı ve domates ağırlıklı zeytinyağlı yemekler, çorbalar ve sebze yemekleri tüketilmelidir. Tatlı olarak baklava ve börek tarzı yiyecekler yerine sütlü tatlılar ve meyveli dondurmaların tercih edilmesi daha az ekşilik verecektir. Tüm bu besinler gaz oluşumunu ve şişkinliği önleyecektir.
Metabolik rahatsızlıkları ve mide hassasiyeti olan kişilerde yüksek kalorili besinlerin tüketimi ani şeker yükselmelerinin yanı sıra tansiyon sorunları ve kalp-damar rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca vücuda alınan yüksek kalorili ürünler kilo alımına neden olurken aynı zamanda önemli ölçüde kilo alımına da neden olabilir.